In de zorg raken dit jaar minder mensen hun baan kwijt dan verwacht.

Dat stelt De Volkskrant dinsdag, op basis van eigen onderzoek.

Dit jaar werden er tienduizenden ontslagen verwacht, maar uitkeringsinstantie UWV heeft vooralsnog er veel minder toegekend, zo’n tweeduizend per eind oktober.

In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de langdurige zorg, thuiszorg en jeugdzorg. Tegelijkertijd bezuinigt de Rijksoverheid op de zorgbudgetten.

Er komt echter ook extra geld beschikbaar om thuishulpen aan het werk te houden. Volgens Jan Verschuren van BTN, de koepel van werkgevers in de thuiszorg, kunnen door het extra geld duizenden ontslagen worden voorkomen, geeft hij aan tegenover De Volkskrant.

Massa-ontslag zorgmedewerkers?

Door de bezuiniging van bijna een derde op het budget van de langdurige (thuis)zorg en jeugdzorg wordt het overdragen van zorgtaken sterk in verband gebracht met massaontslagen.

Uitkeringsinstantie UWV raamde de ontslaggolf deze zomer op 22 duizend jaar en 13 duizend in 2015, dus op 33 duizend in totaal. Abvakabo FNV en Actiz, de grootste werkgeverskoepel, houden rekening met 20 tot ruim 26 duizend ontslagen.

Veel contracten niet verlengd

Uit een steekproef van de Volkskrant onder 33 zorginstellingen, die liep tot eind oktober, komt een verlies van ruim vijfduizend medewerkers naar voren. Verder raamt de Volkskrant bij nog eens dertien zorginstellingen een verlies van duizend fulltimebanen, wat bij parttime-invulling al snel neer komt op ruim tweeduizend medewerkers. Bij elkaar is dat fors minder den de bovengenoemde ramingen.

Werkgeverskoepel Actiz geeft in een reactie tegenover de krant aan dat het slechts uitstel van executie betreft. "Soms zijn er meevallers, bijvoorbeeld van gemeenten die de thuishulp zouden schrappen maar die nu toch behouden. Maar over de wijkverpleging krijgen we berichten dat zorgverzekeraars veel minder uren inkopen, tegen lagere tarieven."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl